Företagsvärdering

Företagsvärdering – Det finns flera skäl till att vilja veta värdet på ett företag. Som ägare vill du kanske veta värdet inför en försäljning eller inför att släppa in en delägare, som köpare behöver du veta att priset är rätt.

Hur värderas företag?

I allmänhet pratar man om tre olika grupper av värderingar:

  • Avkastningsvärderingar
  • Substansvärdesvärderingar 
  • Jämförelsevärderingar


Den vanligaste värderingsmetoden vid försäljning av bolag med en pågående verksamhet är avkastningsvärderingen, men det finns såklart undantag.

Vad innebär dessa värderingar då?

När är en företagsvärdering aktuell?

Här är några exempel på situationer där en värdering är aktuell:

  • Försäljning: När en ägare vill sälja sitt företag behöver man veta vad det är värt för att kunna förhandla ett pris.
  • Fusion eller förvärv: Vid sammanslagningar eller uppköp av företag är en korrekt värdering avgörande för att säkerställa en rättvis affär.
  • Bolagsdelning: Om ett företag ska delas upp i flera mindre delar behövs en värdering för att kunna fördela värdet rättvist.
  • Investering: Investerare vill veta vad ett företag är värt innan de går in med kapital.
  • Skatteräkningar: Vid arv, gåvor eller bodelning kan en företagsvärdering behövas för att beräkna skatt. Läs mer på Skatteverket här!

Avkastningsvärderingar

Dessa är en grupp som tittar på vilket resultat företaget genererar till sina ägare. Det kan dels mätas i kassaflöde eller i resultat. De olika metoderna kan kallas för diskonterat kassaflöde (DCF), multipelvärdering eller LBO, som är en bedömning av vad en avkastningsvärdering kommer att vara i framtiden.

För mindre företag är en multipelvärdering absolut vanligast och då tittar man på vad ett normalt rörelseresultat för företaget är och multiplicerar det med en faktor. Det är vanligt att denna faktor är mellan 3-5 för mindre företag.

Substansvärdesvärdering

Denna metod innebär att man värderar bolaget till det justerade egna kapitalet. Det egna kapitalet finns bokfört i balansräkningen, justeringen består i att man värderar de tillgångar företaget har och jämför med det bokförda värdet. Mellanskillnaden läggs till det egna kapitalet. Värderingsmetoden innebär alltså att man inte tar hänsyn till exempelvis upparbetat varumärke, kundstock mm.

Jämförelsevärderingar

Dessa är vad de låter som! Man jämför med tidigare försäljningar av liknande företag.

Utmaningar med värderingar är att veta avkastningskrav från köpare inom olika branscher. Vilka justeringar behöver göras? Vilken metod skall användas?

Din företagsmäklare kan hjälpa dig med allt detta!

Rådgivning vid företagsöverlåtelsen

Generationsskifte inom företaget är ett vanligt område då det finns behov av hjälp från en oberoende och erfaren mäklare/rådgivare. Kanske har köpare och säljare redan hittat varandra? Då är vi rätt företag för er. Vi hjälper er att göra en smidig övergång med korrekta avtal så att både säljare och köpare kan känna sig trygga genom hela processen.